Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

I wish!

The new ring gap measured 0.18 mm. That is the 3rd picture

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

> Rocco Taco Wrote:

If any of us were there we would have your ass doing

> 50mph right now

Who is "us"?

OP - what head are you using? Are you sure it's covering the decomp hole where it mates to the polini cylinder?

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

> Mike Boyd Wrote:

> -------------------------------------------------------

> > Rocco Taco Wrote:

>

> If any of us were there we would have your ass doing

>

> > 50mph right now

>

> Who is "us"?

>

> OP - what head are you using? Are you sure it's covering the decomp hole

> where it mates to the polini cylinder?

Anyone that Would want to help him out. I know if I had some local moped guru like ken helping me out when I first started I would be a lot better off. Maybe you want money for your work, I just wanna see the kids ass going 50mph

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Nah I've never made money on mopeds. Thought OP might be in CA but profile says they're in Seattle WA so I can't help either. Maybe stop by Magic Touch mopeds?

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

> Mike Boyd Wrote:

> -------------------------------------------------------

> Nah I've never made money on mopeds.

Hahahahahah

Who does? Lol maybe treatland probably not.(edited)

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

It is a Puch hi compression head. It covers the decompression hole.

BA8095C0-408F-43D7-8A4E-D3DB71485D85.jpeg

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Better to use an old hi torque Puch head and grind the nubs down. Been using one for a few years now. I also jam an Allen bolt set screw in the decomp hole.(edited)

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Yea we could look at it for you, shoot us an email at mtm.seattle@gmail.com if you get too frustrated.

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

If you still have the cylinder off, try putting in the piston with the rings and then holding it up to a light source to see if the cylinder is deformed our out of round anywhere along the travel of the piston as it slides back and forth. Had a wallered out piston on a Vespa one and was stumped as to the cause of the problem until i tried this, and noticed that there was significant play

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

^ edit: i had a warped CYLINDER, not piston.

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

who here has "worn out" a cylinder?

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

This kid's grande cylinder was like, oval. I have no idea how he did it. We ended up replacing the crank and top end. It was the first time I had ever seen something like that

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Overpriced Parts /

> Bob Selby Wrote:

> -------------------------------------------------------

> 15 Bing with 82 jet and 18 degree timing on points and no temp gauge WOW

> you are lucky it lasted that long ....

Yep unless it was a old casting like 2006 those things were basically bulletproof

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

The compression is 200 psi.

Could the cylinder be worn out with that compression ?

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Chöschi21 C.K. /

> Moped Newbie CA Wrote:

> -------------------------------------------------------

> It is a Puch hi compression head. It covers the decompression hole.

That looks like a 38mm Head.

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

> Moped Newbie CA Wrote:

> -------------------------------------------------------

> Compression test was 60 PSI. I am going to get a new ring.

It's 200 now with a new ring?

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Yeah after the new ring.

Runs exactly the same.

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Dirty30 Dillon /

If it's billowing white smoke, I am tempted to suggest you have a shitty trans-side seal, or worse than that: case seal leak.

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Chöschi21 C.K. /

Would think that too, are you shure the Case is good and did you use sealant on the case halfs?

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

I rebuild the engine using motoseal, new seals, and bearings. No changes from how it was running prior to the engine rebuild. I thought the trans seal was bad prior to the engine rebuild.

The bike had more white smoke prior to the rebuild. I would say it is 75% better.

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Baron Von Hamilton /

What seals did you use? I had bad luck with the green seals from Treats. 2 different motors they started leaking at < 100 miles.

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

I used the treats green seals

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Does your Tanny fluid look like liquid and smell like gasoline?

What kinda carb you running?

This thing could just have a big ass air leak somewhere. You need to know what your looking so you can check this stuff off your list. Il I can say is stay with and if you get mad just take a brake. Some fresh eyes from a family member or friend might help.

Good luck! I hope you get her or him running

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

The transmission fluid doesn't smell like gas or look thinner than usual.

I am running a 15 bing clone.

The case has a bunch of spider cracks and makes a creaking noise when on the kickstand. I am curious if one of the spider cracks might be causing a big leak. How would I rule this out as the cause of my problems?

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Dirty30 Dillon /

> Moped Newbie CA Wrote:

> -------------------------------------------------------

> The transmission fluid doesn't smell like gas or look thinner than

> usual.

>

> I am running a 15 bing clone.

>

> The case has a bunch of spider cracks and makes a creaking noise when on

> the kickstand. I am curious if one of the spider cracks might be causing

> a big leak. How would I rule this out as the cause of my problems?

These are not cracks, these are casting mold marks.

That said, a proper leakdown test would rule out airleaks

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

> Moped Newbie CA Wrote:

> -------------------------------------------------------

> The transmission fluid doesn't smell like gas or look thinner than

> usual.

>

> I am running a 15 bing clone.

>

> The case has a bunch of spider cracks and makes a creaking noise when on

> the kickstand. I am curious if one of the spider cracks might be causing

> a big leak. How would I rule this out as the cause of my problems?

That 15mm clone doesn't make me happy. Iv always avoid clones, its not worth saving the money. real carbs hold their price

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

I am going to do a leak down test then go to the carb

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

Held 5 PSI for 5 minutes

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

choked up exhaus

Re: Polini E50 won't idle, poor performance, white smoke

It is the carb! I swapped carbs and it rips.

This is the carb I was running. About 8 months old. https://www.treatland.tv/NEW-bing-15mm-CLONE-carburetor-puch-moped-p/bing-15-clone-carburetor-puch.htm

I am thinking about going to a vm20. I should upgrade the pipe too. Anyone have build recommendations?

Want to reply to this thread?

We'd love to have you join the discussion, but first you'll need to login (or create an account).